Osvětlení domácností

1) Jakých největších chyb se lidé v domácnostech dopouštějí při tvorbě osvětlení?

Chyby vznikají již při projektu a realizaci elektroinstalace. Jedná se především o nevhodné rozmístění vývodů pro svítidla a také o jejich nedostatečný počet. Umístění vývodů bychom neměli nechat pouze na projektantovi. Vždy si dobře promyslete, jaké uvažujete v interiéru rozmístění nábytku. Pak je možné připravit přesně vývod např. pro osvětlení nad jídelním stolem. Chybějící vývody se dodatečně řeší obtížně. Často se zapomíná na vývody pod kuchyňskou linkou, u zrcadla v koupelně nebo na fasádách rodinných domů pro zajištění venkovního osvětlení.

Dále se při projektu a realizaci musí dbát na vhodné rozmístění ovládacích prvků. Pokud uvažujeme použít systém řízení osvětlení, musí tomu odpovídat kabeláž (např. rozvod ovládacího vedení pro systém DALI).

U náhrad klasických žárovek za zdroje LED se někdy používají nevhodné typy. Doporučujeme zkontrolovat, jestli je světelný tok nových zdrojů dostatečný. U nových zdrojů hlídejte tyto zásadní parametry: příkon, Index barevného podání Ra, který nám říká, jak věrně se v daném světle vnímají barvy (požadujte minimálně Ra = 80), teplotu chromatičnosti Tc (doporučujeme Tc = 2700 K, která nejvíce odpovídá teplému žárovkovému světlu, na které jsme zvyklí).

2) Vezmeme-li si jako model třípokojový byt, jaké typy světelných zdrojů bychom zde měli používat? (např. koupelna studené bílé, ložnice teplé,…)

V pobytových místnostech bytů doporučujeme použít teple bílou barvu světla. Teple bílá barva světla nám připomíná světlo žárovkové. Navíc je vhodné pro nižší hladiny osvětlenosti, které jsou pro osvětlení bytů a domů typické.

V ostatních místnostech doporučujeme bílou barvu světla (teplota chromatičnosti Tc = 4 000 K). Tato barva světla je neutrální a hodí se pro interiéry s různým barevným řešení povrchů a vybavení.

Rozhodně nedoporučujeme zdroje světla s vyšší teplotou chromatičnosti než je Tc = 4 000 K. Osvětlení domácnosti s vyšším teplotou chromatičnosti působí značně nepřirozeně a vyvolává nepříjemný vjem.

3) Kam se v domácnosti hodí jaký typ žárovky?

  • LED
  • Halogen
  • Kompaktní

Dnes už lze doporučit pro všechny aplikace v domácnosti zdroje LED. Jejich kvalita a výkon roste, cena klesá. Na trhu je k dispozici široká škála LED zdrojů, které je možné použít jako náhrady stávajících žárovek. To se týká i halogenových žárovek s bajonetem. Kompaktní zářivky, které se dříve používaly jako úsporná náhrada žárovek, jsou již rovněž vytlačovány zdroji LED díky jejich lepším parametrům.

4) Kolik spotřeby energie může domácnost ušetřit pomocí vhodného osvětlení?

Oproti žárovkovému osvětlení má osvětlení s technologií LED v bytech pouze asi desetinu spotřeby. V domácnostech je však hlavní položkou ve spotřebě elektrické energie odběr spotřebičů na vaření, praní a žehlení a samozřejmě vytápění (pokud je elektrické). Žárovkové osvětlení zpravidla tvořilo přibližně 10 % celkové spotřeby energie. Náhradou za LED osvětlení dosáhneme tedy úsporu celkové spotřeby energie v řádu procent. Výhodou zdrojů LED v domácnostech je především jejich vysoká životnost.

5) Existuje nějaký „chytrý“ hlídač, který v případě nepřítomnosti v domě redukuje světlo?

Nejjednodušším způsobem, jak v naší nepřítomnosti v bytě či domě (např. při odjezdu na dovolenou) simulovat pobyt, je spínání části osvětlení. Časový spínač je možné instalovat na světelný okruh přímo do rozvaděče nebo použít zásuvku s časovým spínačem, do které je zapojena např. stojací lampa. Dnes jsou již dostupné zásuvky s GSM modulem, které umožňují ovládání na dálku přes Váš mobilní telefon.

6) Podle čeho vybírat vhodný zdroj osvětlení?

Nejprve si musíme uvědomit, že řešíme vlastně dvě úlohy. Výběr vhodného světelného zdroje nebo výběr vhodného typu svítidla. Pokud pouze měníme žárovky ve stávajících svítidlech, platí zásady pro výběr LED zdrojů, které jsem uvedl dříve. Musíme zvolit dostatečný příkon (světelný výkon), Index barevného podání alespoň Ra = 80 (Ra nabývá hodnot 0 – 100), vhodnou teplotu chromatičnosti Tc.

Related Posts